4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ecocinema
Βραβεία 2004
01-06 Ιουνίου 2004

 

 

Βραβεία 2004


Η τελετή απονομής έγινε το Σάββατο βράδυ, στη κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου με τη λήξη της προβολής των αρχείων του Istituto Luce.

Στο τέλος της τελετής ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το διαγωνισμό
Τεκμήριο
EcoCinema, τη χρηματοδότηση με 65.000€ για τη παραγωγή μίας ταινίας οικολογικού περιεχομένου στο πλαίσιο της συνεργασίας του EcoCinema  με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.
Το σενάριο του οποίου η παραγωγή εγκρίθηκε, είναι το Έβγα ήλιε, κάτσε ήλιε του Άγγελου Κοβότσου  (παραγωγός εταιρεία: Περίπλους).ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Η διεθνής κριτική επιτροπή από τους:
Άρτεμις Ζενέτου (Δ/νουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Fullbright στην Ελλάδα), Μενέλαος Καραμαγγιώλης (σκηνοθέτης), Julia Kasprzak (υπεύθυνη αγοράς ντοκιμαντέρ στο Canal+FRANCE), Γιάννης Σακιώτης (καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο πανεπιστήμιο), Stefan Tolz (σκηνοθέτης)
απένειμε τα παρακάτω βραβεία:
Η Κριτική Επιτροπή ταινιών μεγάλου μήκους είχε να διεκπεραιώσει αρκετά δύσκολο έργο, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε ταινίες που αποτελούν δείγματα μιας ευρείας κινηματογραφικής ποικιλότητας. Καταλήξαμε στην τελική κρίση μας, η οποία προέκυψε μετά από μακρές συζητήσεις και ισχυρές δόσεις διαλεκτικής έντασης, επιλέγοντας να αξιολογήσουμε το πολυσύνθετο υλικό που παρήχθη με προφανή κόπο, αναζητώντας τις καλύτερες ταινίες.

Α’  Βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους 7.000€
Corporation / Η εταιρεία των Mark Achbar και Jennifer Abbott, Καναδάς
Η επιτροπή απονέμει ομόφωνα το πρώτο βραβείο σε μια ταινία που μας πανικόβαλε: ενδελεχής έρευνα, προσεκτικά χρησιμοποιημένο υλικό αρχείου, εξαιρετικές και υπονομευτικά χρησιμοποιημένες συνεντεύξεις έστησαν το σκοτεινό φάντασμα του σύγχρονου ‘δυνάστη’ των πολυεθνικών. Η ταινία, με τη μορφή του θρίλερ, μας οδηγεί από το απειλητικό παρόν στο ελάχιστο φως που διακρίνεται στην άκρη του τούνελ. Ευτυχώς. Η ταινία βρήκε διανομή στην Ελλάδα κι εμείς εξακολουθούμε να ελπίζουμε: οικολογικά.

Β’ Βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους 5.000€
Mimi  Claire Simon, Γαλλία
Μία ταινία που αγγίζει το θέμα της οικολογίας μέσα από το συναισθηματικό πορτρέτο του προσωπικού ταξιδιού μίας γυναίκας προς το βαθύτερο είναι της, η οποία καταλήγει να βρει το νόημα της ζωής στη φύση.

Εύφημες Μνείες
Μασσαλία, μακρινή κόρη / Marseilles, a Greek profile, Μάρκο Γκαστίν, Ελλάδα
Στον Μάρκο Γκαστίν που διάλεξε να ζήσει στην Ελλάδα και να επιστρέψει στη Γαλλία καταγράφοντας κινηματογραφικά τους Έλληνες της Μασσαλίας που έφυγαν από τα Δωδεκάνησα. Το ταξίδι συνεχίζεται… 

Η κληρονομιά: Η ιστορία ενός ψαρά / Inheritance: A Fishermans Story, Peter Hegedus, Αυστραλία - Ουγγαρία
Η κριτική Επιτροπή για τις ταινίες μεγάλου μήκους απονέμει ειδική τιμιτική διάκριση στην ταινία του σκηνοθέτη Peter Hegedus Η κληρονομιά: Η ιστορία ενός ψαρά, εκτιμώντας τον αποφασιστικό αγώνα του Μπαλάζ - ενός ούγγρου ψαρά που διεκδικεί με δονκιχωτικό πείσμα τα δίκαια του ίδιου και της κοινότητας του από μια πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού, υπεύθυνη για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.


ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Η διεθνής κριτική επιτροπή από τους:
Masoud Amralla Al Ali (Δ/ντής του Festival Emirates Film Competition), Mike Bolland (υπεύθυνος ψυχαγωγικού προγράμματος στο BBC Scotland), Κοραλία Γεωργακοπούλου (υπεύθυνη ελληνικού προγράμματος STAR Channel), Αλεξάνδρα Καρύδη (αρχιτέκτονας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογράφος, συνιδρυτής Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών)

Α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους 4.000€
The Travelling Talesman / Ο περιπλανώμενος παραμυθάς, Thiery Dory, Βέλγιο
Μία εξαιρετική ματιά, βαθιά ανθρωπιστική. Η ταινία πραγματεύεται ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα όλος ο κόσμος. Με τα μάτια του Pie Tshinpanka ο σκηνοθέτης Thiery Dory δίνει με μεγάλη επιδεξιότητα μία ανθρώπινη διάσταση στο θέμα της μετανάστευσης. Γυρισμένη με διακριτικότητα και μονταρισμένη με αξιοσημείωτη οικονομία η ταινία προκαλεί ένα πλαίσιο συναισθημάτων και εν τέλει κινητοποιεί τη σκέψη και τη συνείδηση των θεατών. Σε έναν κόσμο όπου η κατανόηση φαίνεται να περιορίζεται, το πνεύμα του Pie μάς αφήνει μία αίσθηση ανθρώπινης αισιοδοξίας ένα σημαντικό μήνυμα για να κρατήσει κάποιος από αυτό το Φεστιβάλ.

Β’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους 3.000€
Surplus / Πλεόνασμα, Erik Gandini, Σουηδία
Η ταινία του Erik Gandini είναι μία εύλογη επιλογή από πολλές απόψεις. Το Πλεόνασμα είναι ένα καλοφτιαγμένο έργο πρόκλησης, που αξιοποιεί άρτια το μοντάζ και διακρίνεται για την ευφυή χρήση εικόνας και ήχου. Αντιμετωπίζει με αμεσότητα κεντρικά ζητήματα ενός κόσμου που παράγει τη σπατάλη και έχει στο στόχαστρο τον παγκόσμιο καταναλωτισμό. Είναι μια ταινία καταγγελίας που επιδέξια αντιπαραθέτει τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ ιδεολογιών αλλά και τις εσωτερικές τους αντιφάσεις. Το Πλεόνασμα είναι καμωμένο με νεύρο, χιούμορ και πάθος που καταθέτει ένα πολύ ισχυρό οικολογικό ερώτημα.

Α’ ειδική εύφημη μνεία
Backlight: Human Resources Buenos Aires 2002,
Παρασκήνιο: Ανθρώπινο δυναμικό – Μπουένος Αϊρες 2002,
Marije Meerman,
Ολλανδία
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία για τη διάσταση της αναλωσιμότητας των ανθρώπων όταν ένα σύστημα καταρρέει σε ό,τι αφορά την εργασία ως εμπόρευμα. Στη δυνατή αυτή ταινία είδαμε ανθρώπους ξεγυμνωμένους από κάθε αξιοπρέπεια και υποταγμένους στη χυδαιότητα ενός τηλεπαιχνιδιού για να βρουν δουλειά. Για τούτο και σταμάτησε. Η ταινία εικονογράφησε εξαιρετικά αυτή την εξευτελιστική διαδικασία.

Β’ Ειδική εύφημη μνεία
Biotope / Βιότοπος, Merwan Chabane, Γαλλία
Απονέμεται σε αυτήν την ταινία κινουμένων σχεδίων για την ενδιαφέρουσα γραφή και το θέμα που χειρίζεται σε αναφορά με την ελλοχεύουσα βία στην καθημερινή ζωή της πόλης. Σοφά τοποθετημένο «κάτω από τη γη» στο περιβάλλον μίας εφιαλτικής διαδρομής στο μετρό, καταγγέλλει τον εγωισμό και την επιθετικότητα ορισμένων από τους επιβάτες. Η ταινία είναι δυνατή και πετυχαίνει ακριβώς τον στόχο.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Η κριτική επιτροπή από τους:
Δημήτρης Ινδαρές (σκηνοθέτης), Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη (σχεδιάστρια περιβαλλοντικού υλικού για την εκπαίδευση, για εκδόσεις κ.ά.), Γιώργος Πίττας (Interior Designer), Σταύρος Υφαντής (ακτιβιστής, εκδότης του περιοδ. Οικοτοπία)

Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους 4.000€
H επιτροπή μας, αθροίζοντας τις εντυπώσεις της από το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, διαπιστώνει την ισχνή συμμετοχή ταινιών οικολογικής προβληματικής, κάτι που δυστυχώς αντανακλά τις προτεραιότητες και την ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Από τις ταινίες μικρού μήκους εγχώριας παραγωγής, ξεχωρίσαμε κατ΄ αρχήν για τελική κρίση δύο ταινίες:
Την ταινία ΠΥΛΑ-ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΑΖΙ, του Ηλία Δημητρίου (Ελλάδα - Κύπρος), για την αμεσότητα, το χιούμορ αλλά και τον θετικά δραστικό τρόπο που ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το δύσκολο θέμα του. Και την ταινία 64 ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ, 32 ΞΥΛΑΚΙΑ του Θόδωρου Καλέση, που μας απέδειξε πως, σε πείσμα της ένδειας των μέσων, η ευαισθησία, το ταλέντο και η ψυχή μπορούν κάποια φορά να είναι αρκετά για μια αξιόλογη δημιουργία.

Το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους απονέμεται ομόφωνα στην ταινία 64 ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ, 32 ΞΥΛΑΚΙΑ
.

Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους 5.000€
Το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους απονέμεται ομόφωνα στον ΜΑRΚΟ GASTIN για την ταινία του ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ (Ελλάδα).
Ο Μάρκος ανέδειξε με τρυφερότητα, συνέπεια και χάρη, ένα «άγνωστο» θέμα, ξετυλίγοντάς το, ταυτόχρονα, στις πιο πλατειές του διαστάσεις.
 


ΒΡΑΒΕΙΟ RAMSAR / MEDWET ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ 4.000€
Κριτική Επιτροπή: Sebastia Semene Guitart (βιολόγος), Σπύρος Κουβέλης (συντονιστής του MedWet), Marc Van Fucht (σκηνοθέτης)
Αυτή είναι η πρώτη χρονιά για το βραβείο Ramsar/MedWet. Νιώθουμε μεγάλη ενθάρρυνση από την ενθουσιώδη ανταπόκριση των κινηματογραφιστών και του κοινού να ακολουθήσουν αυτή την περιπέτεια. Για τον λόγο αυτό ανακοινώνεται σήμερα και επίσημα ότι η Σύμβαση Ramsar θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το Ecocinema και την ερχόμενη χρονιά. Ο φετινός νικητής του βραβείου για την καλύτερη ταινία για το νερό και τους υγροτόπους είναι σύμφωνα με την ομόφωνη κρίση της επιτροπής η ταινία
Άνθρωποι και χελώνες /
The Turtle People της Surabhi Sharma από την Ινδία.
Η κριτική επιτροπή επέλεξε την ταινία αυτή γιατί:
Αντιμετωπίζει το θέμα μέσα από μία αισιόδοξη οπτική γωνία
Επικεντρώνεται στην εκπληκτική σχέση μεταξύ της ζωής και της φύσης
Εξισορροπεί πολύ καλά τη μουσική, την εικόνα και το μοντάζ
Είναι πλήρως ενταγμένη στους στόχους της Σύμβασης
Ramsar και θέτει ένα από τα θεμελιώδη ζητήματά της: τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ MAP/UNEP 5.000€
Κριτική Επιτροπή: Lucien Chabason (συντονιστής του Μεσογειακού Προγράμματος MAP/UNEP του ΟΗΕ για το περιβάλλον), Βασίλης Λεοντιάδης (παραγωγός), Πολυδεύκης Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος - κοινωνιολόγος για θέματα ΜΜΕ)

Α’ βραβείο
Καλοκαιρινές αστραπές / Summer Lighting, Νίκος Λυγγούρης, Ελλάδα
Η Επιτροπή εκτίμησε στην ταινία:
Τον συνδυασμό της πνευματικής προσέγγισης του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης φύσης με τον κοινωνικο-οικονομικό μετασχηματισμό καθώς και με την ψυχολογική διάσταση.
Τη σωστή αναπαράσταση της μεσογειακής ατμόσφαιρας
Την ικανότητα του συγγραφέα να προσελκύσει το κοινό και να το κάνει να συμμετάσχει στην ταινία.

Τιμητική διάκριση
Χαραυγή / Haravgi (Sunrise), Γιάννης Κατσάμπουλας, Ελλάδα
Η Επιτροπή εκτίμησε στην ταινία:
Τη δύναμη και την ένταση της σκηνοθεσίας, η οποία με επιτυχία κατόρθωσε να συμπεριλάβει πολλές διαστάσεις του θέματος, κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές αλήθειες, καθώς και κοινωνιολογικές και ψυχολογικές.
Την αισθητική, την ομορφιά και τη μεταφυσική της εικόνας


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
Τα βραβεία κοινού απένειμε η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου
Ως κινηματογραφική λέσχη αλλά και ως κοινό καταλήξαμε στο να απονείμουμε δύο ισότιμα βραβεία στις ταινίες:
Η εταιρεία /
Corporation των Marc Achbar & Jennifer Abbott (Καναδάς) για την άρτια, ολοκληρωμένη και διεισδυτική ανάδειξη της ευθύνης των πολυεθνικών εταιρειών στην πρόκληση οικολογικών και κοινωνικών προβλημάτων

Πύλα – Αυτοί που έμεναν πάντα μαζί / Pyla Living together separately του Ηλία Δημητρίου παραγωγή ελληνική και κυπριακή για την αντικειμενική και με ιδιαίτερο χιούμορ αντιμετώπιση της συνύπαρξης Ελληνικυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο ίδιο χωριό και για το ότι μέσα από τις αντιθέσεις τους και τους αντιφάσεις τους βγαίνει η ελπίδα για ένα κοινό μέλλον.

Από τις υπόλοιπες ταινίες και με την ελευθερία που μας επιτρέπει το γεγονός ότι δεν είμαστε κριτική επιτροπή κάνουμε μνεία και των εξής ταινιών:
Εύφημες μνείες σε ταινίες μεγάλου μήκους:

Μασσαλία, μακρινή κόρη / Marseilles, a Greek profile του Mark Gastin (Ελλάδα)
Η κληρονομιά: η ιστορία ενός ψαρά /
Inheritance: A Fisherman s Story του Peter Hegedus (Αυστραλία - Ουγγαρία)

Εύφημες μνείες σε ταινίες μικρού μήκους:
Παρασκήνιο: Ανθρώπινο δυναμικό – Μπουένος Άιρες 2002 / Backlight: Human Resources Buenos Aires 2002 της Marije Meerman (Ολλανδία)
Βιότοπος /
Biotope του Merwan Chabane (Γαλλία)

Τιμητική διάκριση για μεσογειακή ταινία:
Χαραυγή / Haravgi (Sunrise)
του Γιάννη Κατσάμπουλα (Ελλάδα)

Εύφημες μνείες της επιτροπής κοινού:
Ο ανθός της άνοιξης/ The Blossom Time of Spring της Elahe Golmohammadi
Γενέθλια γη – Ταξίδι στη γενετική του
Archie Baron
Πλεόνασμα /
Surplus του Eric Gadini
Αθηνάς 12:00 /
Athinas 12:00  της Μαρίας Γιαννούλη

 

 
films director country
ecocinema.gr©2002