4ο Διεθνές Φεστιβάλ ECOCINEMA
1-6 Ιουνίου 2004
Ρόδος
 

 

 

  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 2004


Α
φιερωμα στους Αυτοχθονεσ Πληθυσμουσ
Το αφιέρωμα στους Αυτόχθονες Πληθυσμούς παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό, μέσα από επιλεγμένες ταινίες από όλον τον κόσμο, τους ιθαγενείς λαούς και τις κουλτούρες που αυτοί έχουν αναπτύξει, καθώς και τη σπουδαιότητα της ύπαρξής τους για τον δυτικό κόσμο, του οποίου ο "επιτυχημένος" υλικά πολιτισμός έχει επιδράσει έντονα πάνω τους.
Για τη σύγχρονη οικολογική και ανθρωπολογική σκέψη, οι λαοί αποτελούν ζωντανά παραδείγματα πανάρχαιων αξιών, όπως είναι η μέριμνα για τις επόμενες γενιές, η ολιστική θεώρηση της φύσης, η αφοσίωση στην έννοια της κοινότητας.
Οι ταινίες του αφιερώματος και ανάμεσά τους Το σημάδι της φάλαινας (2003), το Ιμαλάια (1999), το
Baraka (1992), φωτίζουν διαφορετικές πλευρές της ιστορίας των πολιτισμών πάνω στη Γη.


"ροδοσ 1924-1941"
Ιταλικα Αρχεια του Μεσοπολεμου για τα Δωδεκανησα
Το αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Νίκος Νικολαΐδης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Kινηματογράφου του Tορίνο και τους S. Toffetti και G. Cappizzi κάνει την παγκόσμια "πρώτη" του στην τελετή λήξης του ECOCINEMA.
Θα παρουσιαστεί ένα εξαιρετικά σπάνιο υλικό των αρχείων του ISTITUTO LUCE (13 ταινίες συνολικής διάρκειας 63') που αναφέρεται στο νησί και τη πόλη της Ρόδου. Τα αρχεία αυτά δείχνουν τη σχέση Ιταλίας - Δωδεκανήσων, αλλά και τα ίδια τα Δωδεκάνησα μέσα από το πρίσμα της λογικής που καθόριζε τις κινηματογραφικές παραγωγές της Ιταλίας του Μουσολίνι.
Η Ρόδος αποτελεί ένα χώρο πειραματισμού από κάθε άποψη για την ιταλική πολιτική της περιόδου, από την αρχιτεκτονική μέχρι τη γεωπολιτική, και ταυτόχρονα αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο κινηματογραφικής απεικόνισης.

 

   
 
   
ecocinema.gr©2003