3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ecocinema
Βραβεία 2003
9-14 Σεπτεμβρίου 2003

 

 

Νικητές 2003


Την τελετή απονομής στον κατάμεστο κινηματογράφο Ρόδον, υπό τους ήχους της ορχήστρας ΝΙΝΟ ΡΟΤΑ παρουσίασε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωσταντόπουλος.
 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Η διεθνής κριτική επιτροπή από τους
Μιχάλη Καΐκη –διευθυντής περιβάλλοντος του Δήμου Ρόδου-, Πανο Παπαδόπουλο –σκηνοθέτη,
Mohamed Hasham –σκηνοθέτη, Ιωάννα Ταχμιντζή –στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τμήμα περιβάλλοντος) και ο Marc Van Fucht, σκηνοθέτη
απένειμε ομόφωνα τα παρακάτω βραβεία:

Το πρώτο βραβείο
–με 7.000€ - πήραν οι γάλλοι
Sophie Roudil και ο Mark Roudil (σενάριο σκηνοθεσία) για τα «Δέντρα» ταινία που περιγράφει την σχέση και τις ομοιότητες ανάμεσα στα δέντρα και τους ανθρώπους.

Το βραβείο καλύτερης Μεσογειακής ταινίας που χορηγεί το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης (ΜΑΡ)- με 5.000€– πήρε ο Ιταλός σκηνοθέτης Luca Pastore για την ταινία «Σαν Απολιθώματα», μια καταγραφή από αρχιτεκτονικά συντρίμμια, εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντυπωσιακών κτιρίων που έχουν αποκρυσταλλωθεί μέσα στο χρόνο.

Το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας
– χορηγεί το ΕΚΚ με 4.000€- πήρε ο σκηνοθέτης Βασίλης Βασιλειάδης για τον «Χορό των Σφουγγαράδων», μια αναφορά στην Κάλυμνο και το ριψοκίνδυνο επάγγελμα των σφουγγαράδων που φθίνει στο πέρασμα του χρόνου.

Δόθηκε εύφημος μνεία στην ταινία κινούμενου σχεδίου «Αιτίες» του Αυστραλού
Joseph Brumm


ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Η διεθνής κριτική επιτροπή για τις ταινίες μεγάλου μήκους με μέλη τους
Michel Ferry
–σκηνοθέτη, Kai Nordberg–σκηνοθέτη, Gaetano Cappizzi–σκηνοθέτη, Γιάννη Λεοντάρη–σκηνοθέτη και Γιάννη Ζήση–μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων
απένειμε ομόφωνα τα παρακάτω βραβεία:

Το Α’ βραβείο καλύτερης ταινίας – χορηγία του Δήμου Ρόδου με 10.000€- πήρε ο βέλγος σκηνοθέτης
Patric Jean για την ταινία του το «Δίκαιο του Ισχυρού», μια «γροθιά στο στομάχι» όπως χαρακτηρίστηκε η περιγραφή της πορείας των μεταναστών στην Κεντρική Ευρώπη, όπου οι περιθωριοποιημένοι ως χτες και απελπισμένοι πρόσφυγες ζούνε το «ευρωπαϊκό όνειρο», μέσα από δυο σταθμούς: την ανεργία και την εγκληματικότητα για να καταλήξουν στην φυλακή.

Το Β’ βραβείο –χορηγία του Υπουργείου Αιγαίου – 6.000€ στους βραζιλιάνους Joao Jardim και Walther Carvalho για την ταινία το «Παράθυρο της ψυχής» όπου 19 άνθρωποι από διαφορετικές χώρες με προβλήματα όρασης καταθέτουν πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο, ανάμεσα τους ο Βιμ Βέντερς και ο νομπελίστας Χοσέ Σαραμάγκου.

Το βραβείο της καλύτερης ελληνικής ταινίας – χορηγία του ΕΚΚ με 5.000€- πήρε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος για την ταινία οι «Δύτες του Γαλάζιου», μια καταγραφή για την σκληρή και επικίνδυνη ζωή των σφουγγαράδων της Καλύμνου από το 1970 έως σήμερα.

 

 
films director country
ecocinema.gr©2002