4ο Διεθνές Φεστιβάλ ECOCINEMA
1-6 Ιουνίου 2004
Ρόδος

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 
 
  ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Στο ECOCINEMA 2004 θα υπάρχουν διεθνείς κριτικές επιτροπές που θα απονείμουν τα  βραβεία:
  • για τις ταινίες μεγάλου μήκους με 12 συμμετοχές
  • για τις ταινίες μικρού μήκους (με διάρκεια λιγότερη από 50') με 32 συμμετοχές
  • για τις ταινίες σχετικές με υγροτόπους (Βραβείο του MedWet)
  • για τις μεσογειακές ταινίες (Βραβείο MAP/UNEP)
  • για τις ελληνικές παραγωγές (Βραβεία-Κίνητρα, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)
   ΜΕΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Stefan Tolz

Εργάζεται ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης στη Γερμανία για περισσότερα από 10 χρόνια κι έχει διδάξει πολλές φορές ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφία για την τηλεόραση. Υπήρξε πριν από δύο χρόνια ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας παραγωγής Filmquadrat στο Μόναχο, η οποία κάνει την παραγωγή σε σημαντικά ντοκιμαντέρ με διεθνή χρηματοδότηση.
Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει αρκετά επιτυχημένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, όπως το Power Lies Elsewhere για τα κινήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, το οποίο κέρδισε το «Βραβείο Περιβάλλοντος» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μανχάιμ, και το πολυβραβευμένο Στην καμπή του χρόνου για τις αντρικές κοινότητες του Καυκάσου, το οποίο προβλήθηκε στο Ecocinema το 2002.

Άρτεμις Ζενέτου

Η Άρτεμις Ζενέτου είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα. Έζησε 18 χρόνια στις Η.Π.Α. και έχει εργαστεί σε πολλούς αμερικανικούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως στο Πολιτιστικό Τμήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων στη Βοστώνη, στο Smithsonian Institution, στην Επιτροπή του Αμερικανού Προέδρου για Καλλιτεχνικές και Πολιτιστικές Πρωτοβουλίες και στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου ίδρυσε το πρώτο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δύο βιβλίων: Τα μουσεία ως χώρος εργασίας (1996) και Η οπτική των φύλων: Δοκίμια για τις γυναίκες στα μουσεία (1991). Έχει υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στο Υπουργείο Πολιτισμού (2000-2004) και στη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Διπλωματία στο Υπουργείο Εξωτερικών (2002-2004).
Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη για το μάθημα των Μουσειακών Σπουδών.

Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τις ταινίες
Black Out (1998) και Rom (1990), οι οποίες απέσπασαν πληθώρα βραβείων και διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εγκωμιαστικές κριτικές.
Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο (Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας) κι έχει γράψει άρθρα και διηγήματα, τα οποία έχουν εκδοθεί σε συλλογές, περιοδικά και εφημερίδες.


Julia Kasprzak


Γ
εννήθηκε στη Βαρσοβία (Πολωνία) και μεγάλωσε στη Γαλλία και τον Καναδά. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την απόκτηση των δικαιωμάτων και τον προγραμματισμό της προβολής ντοκιμαντέρ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Canal + σε όλη την Ευρώπη.
Την ίδια περίοδο έχει αναπτύξει θεματικές ενότητες ντοκιμαντέρ για το
Canal + Nordic (Σκανδιναβία), Canal + Benelux (Βέλγιο-Ολλανδία-Λουξεμβούργο) και Canal
+ Πολωνία. Αυτό το διάστημα δουλεύει πάνω στο πρώτο της ντοκιμαντέρ, έχοντας ως βάση το Παρίσι.


Γιάννης Σακιώτης

Πολιτικός επιστήμων, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ζει και εργάζεται στην Αθήνα -όπου γεννήθηκε το 1965- συμμετέχοντας στη διαμόρφωση της οικολογικής πολιτικής του ΣΥΝ.
Συγγραφέας, ερευνητής και αρθρογράφος επί οικολογικών θεμάτων, επιστημονικός συνεργάτης του ΓΕΩτρόπιου της Ελευθεροτυπίας, συμπαραγωγός οικολογικών εντύπων (της Οικοτοπίας, του Δαίμονος της Οικολογίας και παλιότερα της Νέας Οικολογίας) και συμμέτοχος σε ποικίλες δημόσιες εκδηλώσεις διαλόγου και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφορίας.
 
   ΜΕΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Masoud Amralla Al Ali

Γεννήθηκε στο Sharjah, στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το
1967. Είναι διευθυντής του "Κινηματογραφικού Διαγωνισμού των Εμιράτων", Ειδικός Σύμβουλος και υπεύθυνος του αραβικού προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ντουμπάι.
Έχει ασχοληθεί με την ποίηση και τη συγγραφή μυθιστορημάτων κι έχει γράψει πολλές κινηματογραφικές κριτικές. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά αραβικά περιοδικά και εφημερίδες.
Επιπλέον έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και οι Al-Rumram (1994), The Rainbow Room - 100 Years of Cinema (1996), Horizontals and Ornament in the Baroque Age (1999). Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο Ύμνοι του γλάρου.


Κοραλία Γεωργακοπούλου

Σπούδασε Ιστορία στο Queen Mary College, University of London, κι έκανε το μεταπτυχιακό της στις ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Reading. Διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος trailers του Mega Channel. Έχει εργαστεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στον τομέα προβολής προγράμματος.
Από το 1996 εργάζεται στο
Star Channel στην επιμέλεια ψυχαγωγικών εκπομπών, την προβολή προγράμματος, την επιμέλεια παραγωγής και τη διεύθυνση προγράμματος, ενώ από το 2002 είναι υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος.


Mike Bolland

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Σκοτία ως μοντέρ. Το 1973 πήγε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο Τμήμα Κοινοτικού Προγράμματος του BBC ως παραγωγός και σκηνοθέτης.
Το 1981 ο
Mike προσλήφθηκε στο νεοϊδρυθέν Channel 4, όπου ανέλαβε τις συμφωνίες για κωμωδίες και ψυχαγωγικά σόου. Το 1990 έφυγε από το Channel 4, στο οποίο κατείχε τη θέση του Υπεύθυνου για τις Τέχνες και την Ψυχαγωγία, προκειμένου να δουλέψει τα επόμενα έξι χρόνια ως ανεξάρτητος παραγωγός.
Τώρα έχει επιστρέψει στη Σκοτία, όπου κατέχει τη θέση του επικεφαλής του Τμήματος Κωμωδίας και Ψυχαγωγίας στο BBC.


Αλεξάνδρα Καρύδη

Είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στον Αστικό Σχεδιασμό και την Πολεοδομία. Το 1973 αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Α.Α. (Αρχιτεκτονικής Ένωσης) του Λονδίνου (1975-76), και στο London School of Economics and Political Science (1976-77).
Μετά από 22χρονη καριέρα ως Project Leader στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (1978-1999) διευθύνει ένα ιδιωτικό γραφείο μελετών από το 2000, με έμφαση στoυς ιστορικούς χώρους, το περιβάλλον τους και τους κατοίκους τους.


Νίκος Παναγιωτόπουλος

Φωτογράφος
, Eπίκουρος Kαθηγητής στο Tμήμα Φωτογραφίας της Aνωτάτης Σχολής Eφαρμοσμένων Tεχνών του TEI Aθήνας, υποψήφιος διδάκτωρ στη Φωτογραφία στο School of Art, Design and Technologies, University of Derby, M. Bρετανία. Γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε Φωτογραφία στο School of Communication, Polytechnic of Central London, (1974-77). Συνιδρυτής και εταίρος του Φωτογραφικού Kέντρου Aθηνών (1979 - ). Έχει δημοσιεύσει, από το 1978 έως σήμερα, ένα σημαντικό αριθμό θεωρητικών και κριτικών κειμένων, έχει οργανώσει και επιμεληθεί φωτογραφικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, και ερευνητικά προγράμματα, έχει συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής και εισηγητής σε συνέδρια/ημερίδες, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει πάρει μέρος σε εθνικές και διεθνείς κριτικές επιτροπές.
Στο ίδιο διάστημα, το προσωπικό φωτογραφικό του έργο έχει εκτεθεί και δημοσιευθεί στην Eλλάδα και διεθνώς (HΠA, Kαναδά, M. Bρετανία, Γαλλία, Iσπανία, Iταλία, Eλβετία, Bέλγιο, Γερμανία, Σλοβακία, Tσεχία, Φινλανδία, Iσραήλ, Kίνα ).
 
   ΜΕΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ MAP / UNEP

Lucien Chabason

Γ
εννήθηκε το 1941 στο Παρίσι. Από το 1994 είναι Συντονιστής του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/MAP). Σπούδασε Νομικά, καθώς και Οικονομικά και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, πριν αποφοιτήσει και από την ΕΝΑ (Εθνική Σχολή Διοικήσεως) το 1968. Διετέλεσε υπεύθυνος περιβαλλοντικών θεμάτων στο Γραφείο τού Πρωθυπουργού και στη συνέχεια υπεύθυνος του τμήματος χωροταξίας του περιβάλλοντος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (1978-1984), μετέπειτα δε, Διευθυντής τού Τμήματος Ερευνών (1984-1988). Μεταξύ του 1988-1990 υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου τού Υπουργού Περιβάλλοντος και υπεύθυνος της ετοιμασίας του Πράσινου Σχεδίου (Green Plan) της Γαλλίας, το οποίο και εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση το 1991. Υπήρξε Σύμβουλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟECD) για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Πορτογαλίας, Ιταλίας, Κάτω Χωρών, Σουηδίας, Δανίας, Ιρλανδίας και Πολωνίας. Δίδαξε περιβαλλοντική πολιτική στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού από το 1989 έως το 1994. Το ίδιο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο διδασκαλίας του σε σεμινάρια Πολιτικών Επιστημών μεταπτυχιακού επιπέδου. Το 1997 προσκλήθηκε να δώσει σειρά μαθημάτων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.


Βασίλης Λεοντιάδης

Ε
ίναι παραγωγός ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 1965 εργάζεται ως τεχνικός κινηματογράφου (μοντέρ) σε ταινίες μεγάλου μήκους. Το 1971 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής ταινιών Motion και το 1987 την εταιρεία παραγωγής ταινιών Movies.
Το 1999 ήταν ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας Seven Stars της οποίας είναι Διευθύνων Σύμβουλος. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), μέλος της ΠΑΚΤ (Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Είναι δημοσιογράφος και κοινωνιολόγος θεμάτων ΜΜΕ με σπουδές στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Από τις αρχές του ’80 μετείχε στις πρώτες οικολογικές κινήσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει στη δημιουργία πολιτικών και πολιτιστικών ντοκιμαντέρ.
Υπήρξε σύμβουλος για οπτικοακουστικά θέματα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και σύμβουλος τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος σε ελληνικά ΜΜΕ, είναι σύμβουλος Τύπου/Επικοινωνίας στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και διδάσκει «Θέματα Ε.Ε. & Επικοινωνίας» στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.
 

   ΜΕΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ MED - WET

Σπύρος Κουβέλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική/Περιβαλλοντική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μ. Βρετανία. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης WWF έως το 1997. Έχει διατελέσει μέλος των ομάδων αγροτικής και ευρωπαϊκής πολιτικής της διεθνούς οργάνωσης WWF και πρόεδρος της μεσογειακής ομάδας του WWF.
Από το 1997 έως το 2000 εργάστηκε ως σύμβουλος –με έδρα την Αθήνα- στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. Το 1997 διορίστηκε Σύμβουλος Υφυπουργού στο ΥΠΕΧΩΔΕ, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2001.
Από το 2001 είναι Συντονιστής του MedWet, διευθύνοντας το Τμήμα του MedWet που εδρεύει στην Αθήνα, ένα συγκρότημα της Συνθήκης Ramsar, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό της πρωτοβουλίας για τους Μεσογειακούς Υγρότοπους, η οποία καλύπτει και τις 25 χώρες της Μεσογείου, 4 κέντρα υγρότοπων και 4 διεθνείς ΜΚΟ. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.


Sebastia Semene Guitart

Είναι βιολόγος, ο οποίος έχει ειδικευτεί στη Βιολογία της Εξέλιξης.
Έχει επίσης αναπτύξει τις δεξιότητές του στον τομέα της επικοινωνίας, δουλεύοντας ως δημοσιογράφος για μια εφημερίδα της Ανδόρας, γράφοντας για τον κινηματογράφο και για κοινωνικά ζητήματα, ενώ έχει κάνει και εκπομπές σε δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Τώρα εργάζεται στη Γραμματεία της Συνθήκης Ramsar με την ιδιότητα του Ειδικού Βοηθού σε θέματα που σχετίζονται με τα Μ.Μ.Ε., την Υπέρβαση και τον Πολιτισμό.


Marc van Fucht

Από το 1987 έως το 1991 σπούδασε μοντάζ και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Κινηματογράφου στο Άμστερνταμ.
Από το 1992 έως το 1996 εργάστηκε ως βοηθός μοντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ
Bert Haanstra. Από το 1996 εργάζεται ως παραγωγός και σκηνοθέτης.
Το ντοκιμαντέρ του Η ζωή σε πλημμυρίδα και άμπωτη πήρε το Δεύτερο Βραβείο στο
Ecocinema το 2002. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει το πρώτο ντοκιμαντέρ το οποίο θα είναι συμπαραγωγή Ελλάδας-Ολλανδίας, σε συνεργασία με την οργάνωση MedWet.
 

   ΜΕΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΜΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη

Σ
χεδιάζει και δημιουργεί περιβαλλοντικό υλικό (σειρές
slides, εκπαιδευτικά πακέτα, εκθέσεις, εκδόσεις) και δράσεις για παιδιά και νέους εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια.
Έχει γράψει 2 σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και έχει συνεργαστεί για τη δημιουργία περιβαλλοντικών ταινιών και
CD-ROMs.
Εργάζεται επαγγελματικά στους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και εθελοντικά στο σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

Σταύρος Yφαντής

Ακτιβιστής και ενεργό στέλεχος του οικολογικού χώρου για περισσότερα από 20 χρόνια, δραστηριοποιείται σε ποικίλες συλλογικότητες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και του δικαιώματος στη διαφορά. Είναι εκδότης του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ από το 1989 και διευθυντής του οικολογικού φεστιβάλ “Γιορτές της Γης” από το 2001.
Tο βιβλίο του Καθημερινή Οικολογία, που έγραψε μαζί με τον Stefano Generali, εκδόθηκε τον Aπρίλιο του 2004 ταυτόχρονα σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.


Δημήτρης Ινδαρές

Γεννήθηκε στην Πάτρα, τον Απρίλιο του 1964. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1987) και Σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου (1987). Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Περάκη, Φρίντα Λιάππα, Διαγόρα Χρονόπουλο και ως διευθυντής παραγωγής στην ταινία Λευτέρης Δημακόπουλος του Περικλή Χούρσογλου. Η πιο πρόσφατη ταινία του Γαμήλια νάρκη απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου και το Platinum Remi Award in comedy, στο 37ο WorldFest στο Χιούστον (ΗΠΑ).
   
ecocinema.gr©2023