4ο Διεθνές Φεστιβάλ ECOCINEMA
1-6 Ιουνίου 2004
Ρόδος

 

   ΧΟΡΗΓΟΙ 2004

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ecocinema οργανώνουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί "Κινηματογράφος & Περιβάλλον" και  ΔΙΠΕ.
 
Το ECOCINEMA 2004, στηρίζουν:
 

Γιώργος Γιαννόπουλος,
Δήμαρχος Ροδίων


Η Ρόδος φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema.
Το
Ecocinema, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, είναι αυτή τη φορά εμπλουτισμένο και με ευρύτερο φάσμα θεματολογίας.
Το πλήθος και η ποικιλία των συμμετοχών αποδεικνύει ότι η εποχή μας, εποχή που κατηγορείται ότι δημιουργεί ‘απολίτικους’ παθητικούς πολίτες και ότι διακρίνεται από κυνισμό και ατομικισμό, διατηρεί σε διαρκή εγρήγορση πάρα πολλές εστίες αντίστασης, όχι μόνο σε επίπεδο καλλιτεχνών, αλλά και σε επίπεδο απλών, ‘ανώνυμων’ πολιτών που αυτοοργανώνονται και συνεργάζονται για να ανατρέψουν την παραπάνω εικόνα.
Το
Ecocinema, ένα μικρό λιθαράκι στο συνολικό οικοδόμημα του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος, ως θεσμός, δεν μπορεί να ανήκει και δεν ανήκει σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ανήκει σε όλο τον κόσμο και στέλνει τα μηνύματά του σε όλο τον κόσμο. Και είναι ευχής έργο να προσελκύει όλο και περισσότερους δημιουργούς, αλλά και όλο και περισσότερους αποδέκτες, από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Εκ μέρους όλων των πολιτών της Ρόδου καλωσορίζω το
Ecocinema στην πόλη και το νησί του ήλιου και εύχομαι κάθε επιτυχία και στο φετινό φεστιβάλ, όπως και σε όλα τα επόμενα.

Γιάννης Μαχαιρίδης,
Νομάρχης Δωδεκανήσου


Όταν διαπιστώνεις ότι η επιλογή να υποστηρίξεις με κάθε τρόπο μια διοργάνωση, όπως το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ECOCINEMA, δικαιώνεται σε απόλυτο βαθμό, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να επιμείνεις σε αυτήν και να την υπερασπιστείς.
Αυτό κάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, υπακούοντας πλέον στην ανάγκη των πολιτών και των επισκεπτών της Ρόδου να εκφράσουν την ευαισθησία και την ανησυχία τους πάνω σε ζητήματα πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Μια ευαισθησία που εκδηλώθηκε με τρόπο μαζικό την προηγούμενη χρονιά, σε βαθμό μάλιστα που να μας δεσμεύει, με σκοπό ο θεσμός του
ECOCINEMA να έχει συνέχεια, να ισχυροποιείται και να αποκτά ακόμα μεγαλύτερο κύρος. Ακόμα περισσότερους πιστούς φίλους…
Αν πέρυσι, η πρόταση για διοργάνωση αυτού του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ ακουγόταν απλώς σαν μια συναρπαστική ιδέα, ενέχοντας ακόμα και το ρίσκο της απήχησης μεταξύ των πολιτών, φέτος η επανάληψη του εγχειρήματος αποτελεί πλέον για όλους μας υποχρέωση.
Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω… Η κοινή γνώμη, οι πολίτες της Ρόδου, ταυτίστηκαν με τον προβληματισμό των δημιουργών από όλον τον κόσμο, συγκινήθηκαν και κινητοποιήθηκαν. Και ήταν παρόντες γεμίζοντας ασφυκτικά τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το σινεμά με υψηλή αισθητική και άποψη δεν άφησε τελικά τον πολίτη αδιάφορο.
Είναι αυτός πια που μας επιβάλλει τη στήριξη αυτού του θεσμού.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου “πήρε το μήνυμα” και δηλώνει για δεύτερη χρονιά το δικό της ‘”παρών” στη διοργάνωση του
ECOCINEMA 2004.
Συνειδητά και με ενθουσιασμό…

Διαγόρας Χρονόπουλος,
Πρόεδρος του Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
 

Άγγελος Στάγκος,
Πρόεδρος Δ.Σ. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ Α.Ε
.

H Eλληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, εκδηλώνοντας την ευαισθησία της για τα οικολογικά–περιβαλλοντικά ζητήματα, υποστηρίζει και φέτος ως αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου.
Η απόφαση της ΕΡΤ να εντάξει στον ετήσιο σχεδιασμό του χορηγικού της προγράμματος το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου έχει να κάνει κυρίως με την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ.
 
Ενός Φεστιβάλ που συνδυάζει θαυμαστά την τέχνη και τον πολιτισμό με την ανάδειξη της καθημερινής αγωνίας του ανθρώπου για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής του.
Θεωρώντας ότι μέσα από τέτοιες δράσεις, αναπτύσσεται και ενισχύεται ο ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην τέχνη και τη φύση, τον κινηματογράφο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν ειδικούς και μη, χαιρετίζουμε και φέτος τον εδραιωμένο πλέον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου, ευχόμενοι από καρδιάς καλή επιτυχία.

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
 

Λυσιέν Σαμπασόν,
Συντονιστής, Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης

 

Ετήσιο βραβείο Ramsar/MedWet για ταινία σχετική με το νερό ή τους υγροτόπους προς απονομή κατά το διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφος και Περιβάλλον ECOCINEMA

Η Σύμβαση Ramsar για τους Υγροτόπους (www.ramsar.org) που υπογράφτηκε στην πόλη Ramsar της Περσίας το 1971, είναι η αρχαιότερη παγκόσμια περιβαλλοντική σύμβαση, η οποία εργάζεται για τη συνετή χρήση των υγροτόπων και των υδατικών πόρων σε όλο τον κόσμο. Έως τον Απρίλιο του 2004, 138 χώρες έχουν συνυπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση. Το MedWet, η Μεσογειακή Πρωτοβουλία για τους Υγροτόπους της Σύμβασης Ramsar (www.medwet.org), είναι μια πρωτοβουλία μακροχρόνιας συνεργασίας για τη διατήρηση των υγροτόπων της Μεσογείου. Περιλαμβάνει τις 25 χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και έναν αριθμό διεθνών και διακυβερνητικών οργανισμών, ειδικευμένων κέντρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Μεσογειακή Πρωτοβουλία της Σύμβασης Ramsar ενστερνίζεται τη θέση του
Ecocinema ότι τα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα θα πρέπει να τίθενται σε ευρύ κοινωνικό διάλογο μέσα από την παγκόσμια τέχνη του κινηματογράφου, αυξάνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και βοηθώντας να δημιουργηθεί μια πιο ανθρωπιστική κοινωνία. Με αυτό το σκεπτικό, η Σύμβαση Ramsar και η Πρωτοβουλία MedWet, θεσπίζουν (αρχής γενομένης από το 2004) την απονομή ειδικού ετήσιου βραβείου για την καλύτερη ταινία σχετική με το νερό και τα συναφή οικοσυστήματα (ιδιαίτερα τους υγροτόπους), η οποία θα επιλεγεί από το διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Ecocinema.

Ο σκοπός του Ramsar/
MedWet είναι να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει την παραγωγή καλής ποιότητας ταινιών και ντοκυμαντέρ πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το νερό και τους υγροτόπους και την αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους, με την πεποίθηση ότι αυτές συμβάλλουν στην αύξηση της ενημέρωσης και του ενδιαφέροντος του κοινού για την διατήρηση και τη συνετή χρήση αυτών των πολύτιμων φυσικών πόρων.

Οι ταινίες που θα διαγωνισθούν για το βραβείο Ramsar/
MedWet θα πρέπει να έχουν ως κεντρικό θέμα το νερό ή/και τα υδατικά οικοσυστήματα (υγροτόπους σύμφωνα με τον ορισμό της σύμβασης Ramsar). Μπορεί οι ταινίες αυτές να πραγματεύονται το θέμα σε παγκόσμιο ή περιφερειακό επίπεδο, με αναφορά σε οποιαδήποτε περιφέρεια ου κόσμου. Για την επιλογή της καλύτερης ταινίας θα δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς της Γραμματείας της Σύμβασης Ramsar και του MedWet, καθώς και από επαγγελματίες της βιομηχανίας του κινηματογράφου.
Ο επιτυχών θα αμειφθεί με βραβείο €4.000 (τεσσάρων χιλιάδων ευρώ), ποσό το οποίο θα διατεθεί από τη Σύμβαση
Ramsar και από το MedWet.
Το βραβείο θα απονεμηθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Σύμβασης
Ramsar.
Peter Bridgewater, Γενικός Γραμματέας της Σύμβασης Ramsar
Σπύρος Κουβέλης, Συντονιστής
MedWet

Ιωάννα Χαριτάτου,
Διευθύντρια MEDIA DESK HELLAS

  ΡΑΔΙΟ ΛΥΧΝΑΡΙ
 
 
films director country
ecocinema.gr©2002