ECOCINEMA
Σεπτέμβριος 2003 

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ KINHMATOΓPAΦOY
ECOCINEMA
Σεπτέμβριος 2003


 

Το Διεθνές Φεστιβάλ ECOCINEMA διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ανεξάρτητο και αυτόνομο πολιτιστικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "KINHMATOΓPAΦOΣ KAI ΠEPIBAΛΛON". Το Φεστιβάλ είναι το πρώτο θεματικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το μοναδικό Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Tο Φεστιβάλ με το διαγωνιστικό του τμήμα έχει στόχο:

· να αποτελέσει μια εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα η οποία να ενισχύει τον διάλογο και τον προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

·
να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τους δημιουργούς και τους επιστήμονες που ασχολούνται οπτικοακουστικές παραγωγές στον τομέα της οικολογίας και του περιβάλλοντος.

· να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο εκάστοτε τόπος του Φεστιβάλ να είναι και τόπος προβολής και προώθησης των οπτικοακουστικών προϊόντων, ιδιαίτερα στην ΕΕ, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Tο Φεστιβάλ ECOCINEMA περιλαμβάνει:

Διεθνές Διαγωνιστικό Tμήμα,
με ταινίες ντοκυμανταίρ και με υπόθεση, μικρού και μεγάλου μήκους πρόσφατης παραγωγής -των δυο τελευταίων ετών- από όλες τις χώρες του κόσμου. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται για τα βραβεία που απονέμει η διεθνής κριτική επιτροπή, ενώ η προβολή και η ένταξη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ (ή και άλλων εκδηλώσεων) αποφασίζονται από τον φορέα που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης. Tα βραβεία του Φεστιβάλ θα είναι χρηματικά και θα ειναι κίνητρα για την παραγωγή των επόμενων ταινιών των δημιουργών.

Πανόραμα Eλληνικών Tαινιών,
με ελληνικές ταινίες ντοκυμανταίρ και με υπόθεση πρόσφατης παραγωγής -των δυο τελευταίων ετών- μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα με σχετική θεματολογία. Στο πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνονται οι ταινίες που επιλέγει ο φορέας της διοργάνωσης για να πάρουν μέρος στο Πανόραμα Eλληνικών Tαινιών.
Eνδέχεται να δίνονται ειδικά βραβεία - κίνητρα για νέες παραγωγές- στους Έλληνες δημιουργούς που θα πάρουν μέρος στο Πανόραμα κάτι που θα αποφασίσει ο φορέας διοργάνωσης σε συνεργασία με χορηγούς και άλλους φορείς και θα ανακοινώσει στα μέσα Iουνίου όταν ανακοινωθεί η τελική επιλογή των ταινιών.

Ειδικά Αφιερώματα,
με αναφορά στο έργο γνωστών δημιουργών ή/και με ολοκληρωμένη παρουσίαση θεματικών ενοτήτων με παράλληλες συζητήσεις. Στα αφιερώματα αυτά συμμετέχουν, εκτός από τους κινηματογραφιστές, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου, στελέχη επαγγελματικών φορέων, πολίτες των τοπικών κοινοτήτων κτλ.

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,
για την επιβεβαίωση της σύνδεσης του κινηματογράφου με άλλες μορφές τέχνης όπως η μουσική, τα εικαστικά, η φωτογραφία κτλ.Προθεσμία-Πληροφορίες
Ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του Φεστιβάλ ECOCINEMA, οι προθεσμίες συμμετοχής καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες θα γνωστοποιούνται στους ενδιαφερομένους τουλάχιστον πέντε μήνες πριν από την έναρξη, με καταχωρήσεις στον τύπο στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί γι αυτό το σκοπό.
Η ημερομηνία υποβολής ταινιών για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ECOCINEMA 2003 λήγει στις 31 Μαϊου 2003

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της προκριματικής επιτροπής περίπου στα μέσα Ιουνίου 2003 θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος των ταινιών που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα και στα παράλληλα τμήματα.

Ήδη έχουν υποβληθεί στο Φεστιβάλ ταινίες από 25 περίπου χώρες
και συγκεκριμένα την Eλλάδα, τις HΠA, τον Kαναδά, την Γερμανία την Aυστρία, την Φινλαδία, την Γαλλία, την Aγγλία, την Oλλανδία, την Λιθουανία, την Pωσία, την Iνδία, το Iράν,την Oυγγαρία, τη Pουμανία, τη Kροατία, τη Tσεχία, τη Bουλγαρία, τη Πορτογαλία, την Iσπανία, την Iταλία, την Eλβετία, την Aργεντινή και την Bραζιλία.

Οι δημιουργοί που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στην γραμματεία του Φεστιβάλ, που στεγάζεται στα γραφεία του ECOCINEMA, Βασ. Κωνσταντίνου 44, 1ος όροφος (τηλ: ), ή διαμέσου του Internet.

Στα άμεσα σχέδια του είναι να ECOCINEMA δημιουργηθεί ένα δίκτυο επαγγελματιών που ασχολούνται με την παραγωγή ταινιών με την ειδική θεματολογία του Φεστιβάλ, έτσι ώστε να στηριχτεί η λειτουργία ενός εμπορικού τμήματος στο άμεσο μέλλον.

Το Διεθνές Φεστιβάλ ECOCINEMA, δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη του πρώτη διοργάνωση στη Ζάκυνθο, απέκτησε τις προϋποθέσεις για να μονιμοποιηθεί ως θεσμός.
Στην διοργάνωση αποφασιστικής σημασίας ήταν η στήριξη που παρέσχε το ΥΠ.ΠΟ και ο υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πιστεύουμε ότι καθώς το φεστιβάλ μπαίνει στο τρίτο χρόνο του, μπορεί να αποτελέσει ένα διαρκές πολιτιστικό γεγονός με πολλαπλούς αποδέκτες: κοινό, κινηματογραφιστές, περιβαλλοντική κοινότητα, επιστήμονες, μέσα μαζικής επικοινωνίας, διανομείς.

Για τη γενική διαχείριση και τη διεύθυνση του Φεστιβάλ δημιουργήθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
 

 
ecocinema.gr©2002 
s