ECOCINEMA
Σεπτέμβριος 2003
  

 


ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ KINHMATOΓPAΦOY ECOCINEMA
Σεπτέμβριος 2003


 Λουκία Ρικάκη, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ECOCINEMA


Tώρα πια ταξιδεύουμε.....

Με όχημα το 2ο κινηματογραφικό φεστιβάλ για το Περιβάλλον και με συντρόφους ταινίες για την οικολογία και το περιβάλλον απ' όλο τον κόσμο. Ένα ταξίδι σε εικόνες, χώρες, εντυπώσεις, εμπειρίες και ανθρώπους στην πορεία του οποίου ελπίζουμε γνωρίσουμε πιο καλά τους άλλους και να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Αρκεί να είμαστε ανοικτοί στην πρόκληση της νέας εμπειρίας και της συνάντησης.

Στο κάλεσμα του φετινού φεστιβάλ που απέκτησε πλέον το όνομα ECOCINEMA ανταποκρίθηκαν πολλοί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο και ένας σημαντικός αριθμός δημιουργών από την Ελλάδα. Έτσι το φεστιβάλ χαρτογραφείται πλέον στη χώρα μας αλλά και στο διεθνή χάρτη των κινηματογραφικών εκδηλώσεων.

Οι θεματικές ενότητες του Φεστιβάλ είναι πολλές. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι ταινίες που προτείνουν μία άλλη διαχείριση του χρόνου είτε το αντιμετωπίζουν δοκιμιακά είτε καταγράφουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία ενός άλλους ρυθμούς ζωής σε μέρη του πλανήτη για τους περισσότερους από εμάς αταξίδευτα. Να σημειώσουμε και την επανεμφάνιση των πολιτικών ταινιών που καταγράφουν κινήματα διαμαρτυρίας στη λιμνάζουσα εποχή του απολιτικού βίου.

Προσπαθήσαμε και φέτος να εντοπίσουμε ορισμένες ταινίες δημιουργών που φέρουν τη προσωπική στοχαστική και ενίοτε ποιητική σφραγίδα των σκηνοθετών τους και οι οποίες ενώ αρχικά φαίνονται λιγότερο στρατευμένες στην υπόθεση της οικολογίας -από εκείνες που αντιμετωπίζουν τη θεματική με πιο κλασσική αντίληψη - εν τούτοις μακροπρόθεσμα λειτουργούν πολύ πιο καταλυτικά στο μυαλό και την ψυχή του θεατή.

Επιθυμούμε και φέτος να επιμείνουμε σε μερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης που κρίθηκαν πέρισυ ως επιτυχημένοι άξονες του φεστιβάλ.
Ένα από αυτά είναι η κλίμακα.
Θέλουμε να διατηρήσουμε μία κλίμακα που να επιτρέπει στο κοινό και τους επαγγελματίες να δουν τις περισσότερες ταινίες και να έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν για αυτές μεταξύ τους.
Θεωρούμε ότι εκτός από τις προβολές των ταινιών οι συναντήσεις των δημιουργών με το κοινό και μεταξύ τους καθώς και ο διάλογος γύρω από τις ταινίες αποτελούν πολύ σημαντικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις.
Οι συναντήσεις του τύπου είναι λοιπόν και φέτος ανοικτές στο κοινό και καθημερινά στην αίθουσα πραγματοποιούνται συζητήσεις με τους δημιουργούς.

Δίνουμε ειδική έμφαση στην ελληνική συμμετοχή.
Ο μεγάλος αριθμός των ταινιών που υποβλήθηκε δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τη θεματική του φεστιβάλ και για αυτό επιδιώξαμε να φιλοξενήσουμε τις περισσότερες ελληνικές ταινίες που λάβαμε στο διαγωνιστικό και το ενημερωτικό τμήμα.

Aπό φέτος προστίθενται στο φεστιβάλ και τα χρηματικά βραβεία που έχουν βέβαια συμβολικό χαρακτήρα καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι για να δημιουργηθεί μία ταινία απαιτούνται πολλά χρήματα και τεράστιος κόπος.
Ειδικά στην Ελλάδα οι ταινίες που καταφέρνουμε να δούμε κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα πολύ επίπονης και επίμονης δουλειάς των δημιουργών τους οι οποίοι βρίσκουν ελάχιστη συμπαράσταση.
Ελπίζουμε ότι τις επόμενες χρονιές τα οικονομικά του φεστιβάλ θα μας επιτρέψουν τα δώσουμε ακόμη πιο σημαντικά χρηματικά-βραβεία κίνητρο για την παραγωγή νέων ταινιών σε εκείνους που θα διακριθούν.

Ελπίζουμε αυτός ο διαγωνιστικός χαρακτήρας να μην αλλοιώσει το κλίμα γενναιοδωρίας που υπήρξε πέρισυ ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό το εύφορο κλίμα του φεστιβάλ.

 
ecocinema.gr©2002 
s