4-8 Σεπτεμβρίου


 

 

 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ECOCINEMA μπορείτε να απευθύνεστε στα
τηλ. επικοινωνίας: και .

 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Το «Δίκαιο του Ισχυρού» άνοιξε το «Παράθυρο ψυχής» για τους «Δύτες του γαλάζιου» και τον «Χορό των σφουγγαράδων», ενώ τα «Δέντρα» δεν έγιναν «Σαν απολιθώματα». Αυτές είναι οι ταινίες που βραβεύτηκαν στο 3ο Εcocinema, που αποδείχτηκε πιο δυναμικό, πιο πλήρες και πιο συναρπαστικό από το περσινό. Απόδειξη ότι ομόφωνα αποφάσισαν οι δυο διεθνείς κριτικές επιτροπές για όλα τα βραβεία – γεγονός μάλλον σπάνιο σε κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Το «Παράθυρο της ψυχής» άνοιξε διάπλατο στο τρίτο Ecocinema, που έριξε αυλαία στη Ρόδο για να συνεχίσει το ταξίδι του το χειμώνα, σε 10 πόλεις της Ελλάδας –μια νέα δραστηριότητα που ξεκινά από φέτος, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και το πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών οργανώσεων.
Από τη Συρία ως το Βέλγιο, από τον Καναδά ως τη Βραζιλία, από την Ιταλία ως το Πόρτο Ρίκο και την Ελλάδα, σκηνοθέτες, ομάδες δημιουργών, ομάδες ανθρώπων, ακτιβιστές, οικολογικές οργανώσεις και μεμονωμένοι καλλιτέχνες κατέθεσαν τη δική τους μαρτυρία-διαμαρτυρία, στην υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, στην κοινωνική αδικία που οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση όχι μόνο τον Τρίτο κόσμο αλλά και τις νέες στρατιές των οικονομικών μεταναστών στην καρδιά της Ευρώπης, κατήγγειλαν το «πατεντάρισμα» τη νέα «εφεύρεση» των πολυεθνικών εταιριών, που αποσκοπεί στην «αξιοποίηση» (διάβαζε εξαφάνιση) κάθε βιολογικής καλλιέργειας, αλλά επιστημονικής καθώς και ιατρικής ανακάλυψης.

Χάρηκαν τις τελευταίες οάσεις του πλανήτη γη.
«Η φετινή διοργάνωση του Εcocinema έγινε στη σκιά μια δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας», τόνισε ο πρόεδρος του διεθνούς φεστιβάλ Ηλίας Ευθυμιόπουλος, «αλλά μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για ένα πολιτιστικό-περιβαλλοντικό κίνημα που θα συμπυκνώνει και θα διαδίδει τα πιστεύω και τις ευαισθησίες όσων επιμένουν να πιστεύουν και να εργάζονται για μια διαφορετική κοινωνία».

«Οι ταινίες που αναζητήσαμε στο φετινό Εcocinema υπογράφονται από ανήσυχους δημιουργούς, οι οποίοι προτείνουν μέσα από το έργο τους την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης ως στοιχείο καθημερινού πολιτισμού», είπε για τις ταινίες του φεστιβάλ η καλλιτεχνική διευθύντρια Λουκία Ρικάκη.

Οι δυο διεθνείς κριτικές επιτροπές – για τις ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους- στάθηκαν στην εντυπωσιακή ποικιλία και θεματολογία του 3ου Εcocinema κάτι που σχολιάστηκε θετικά από όσους το παρακολουθήσαν. Μια θεματολογία που ταξίδεψε τους θεατές
-από τα παρθένα τοπία στα Γαλάζια Όρη της Αυστραλίας ως τις φυτείες μπανάνας του Πόρτο Ρίκο όπου οι γυναίκες εργάτριες δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα 500 δολάρια που πήραν οι άνδρες ως αποζημίωση για τις χρόνιες βλάβες που έπαθαν από τα τοξικά ραντίσματα
-Από τις ακτές τις Κούβας με τους φυγάδες προς τον «παράδεισο» του Μαϊάμι έως το νέο αυτοκινητόδρομο στο Πακιστάν
-Από τη Μαύρη Θάλασσα που συγκεντρώνονται πρόσφυγες από τις δημοκρατίες του Καυκάσου ως τη Σκωτία και την Ολλανδία όπου η θάλασσα και η άμμος σκεπάζουν πια τα παλιά γόνιμα χωράφια
-Από τη Γαλλία και την περιγραφή των δέντρων ως το Βέλγιο και την Ελλάδα όπου πρόσφυγες και περιβάλλον αντιμετωπίζονται με την ίδια βαρβαρότητα.
 

ΣΤΟ «ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ» ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Έλαμψαν οι δημιουργοί του Giant Leap, Duncan Bridgeman και Jamie Catto, που διάλεξαν τo Εcocinema στη Ρόδο για να παρουσιάσουν την πρεμιέρα της ταινίας τους, αποζημιώνοντας με το παραπάνω το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου, για να παρακολουθήσει τη σπάνια μουσική και κινηματογραφική εμπειρία.

Ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής των ταινιών μεγάλου μήκους γάλλος Michel Ferry είπε χαρακτηριστικά για τις ελληνικές συμμετοχές, «είμαστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει έλλειψη δημιουργών αλλά χρηματοδοτήσεων» ευχόμενος αυτή η πραγματικότητα να αλλάξει του χρόνου

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης επιβεβαίωσε την αμέριστη συμπαράσταση της Νομαρχίας στο Εcocinema και στη νέα του έδρα.

Ο Δήμαρχος της Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος εξέφρασε την πλήρη του ικανοποίηση για την καθιέρωση του θεσμού στη Ρόδο, υποσχέθηκε μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση την επόμενη χρονιά «αφού όλες αυτές οι ταινίες που είδαμε μας κάνουν καλύτερους και όσο καλύτερος γίνεται ο άνθρωπος τόσο καλύτερο και το περιβάλλον»

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ Διαγόρας Χρονόπουλος χαιρέτησε τη δυναμική παρουσία των δυο ελληνικών ανεξάρτητων παραγωγών που βραβεύτηκαν και υποσχέθηκε περισσότερα χρήματα σε αυτό το είδος.
Κάτι που ήδη ανακοινώθηκε στο φεστιβάλ - η συνεργασία του Εcocinema του ΕΚΚ και της ΕΤ με 65.000 για την χρηματοδότηση μιας ταινίας το χρόνο.
Για τον πρώτο χρόνο οι αιτήσεις συμμετοχής λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου.

O βουλευτής Σπύρος Βούγιας βρήκε ιδανικό ως τόπο του ραντεβού τη Ρόδο διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι και του χρόνου εδώ.

Τέλος, οι διοργανωτές του φεστιβάλ Ηλίας Ευθυμιόπουλος –πρόεδρος και Λουκία Ρικάκη -καλλιτεχνική Διευθύντρια, αφού ευχαρίστησαν τους Ρόδιους για την δυναμική παρουσία τους στο φεστιβάλ καθώς και εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία του, ανανέωσαν το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

photos©Nikos Pilos-Ecocinema

ΠPOΣKΛHΣH     ΣE    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

17 ΑπριλΙου 2003 , Ωρα 14.15, 

στο αμφιθέατρο  του Υπουργείου Πολιτισμού

Ο Yπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Ecocinema Ηλίας Ευθυμιόπουλος και η καλλιτεχνική  διευθύντρια Λουκία Ρικάκη σας καλούν στις 17 Απριλίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ για να παρουσιάσoυν:

·    Το δικτυακο τόπο www.ecofilms.org που περιλαμβάνει την πρώτη τράπεζα δεδομένων στο Iντερνετ για ταινίες και οπτικοακουστικά προϊόντα με θεμα το Περιβάλλον

Στην παρουσίαση θα πάρει μέρος η κ.Ylva Tiveus, επί κεφαλής στο Τμήμα Επικοινωνίας στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε

Συνεχίζοντας τη σταθερή και δυναμική πορεία του το Ecocinema, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΥΠΠΟ εγκαινιάζει την πιο ολοκληρωμένη και πλήρη Τράπεζα Δεδομένων στο Ιντερνετ  για ταινίες και οπτικοακουστικά προιόντα  με θέμα το περιβάλλον.
H Tράπεζα Δεδομένων είναι ένα πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας που στηρίζει τόσο η Επιτροπή όσο και το ΥΠΠΟ.
Η παρουσίαση αυτή εντάσσεται στις δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας και υπογραμμίζει τη διάθεση του
ecocinema για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το Internet.

H κ  Ylva Tiveus, θα αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή διάσταση του θεσμού, στη δικτυακή συνεργασία και στις προτεραιότητες της ΕΕ στους τομείς του περιβάλλοντος και των οπτικοακουστικών μέσων.

 

Το νέο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ecocinema

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος και η Λουκία Ρικάκη θα ανακοινώσουν το νέο πρόγραμμα του φεστιβάλ, τα ειδικά αφιερώματα , τους όρους υποβολής των ταινιών για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. και το πανόραμα Eλληνικών ταινιών και για τα νέα χρηματικά βραβεία που καθιερώνονται από την φετινή χρονιά.

Η διετής επιτυχημένη λειτουργία του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το έχει τοποθετήσει ανάμεσα στα τρία πρώτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι τυχαίο που η δεύτερη διοργάνωση εξασφάλισε σημαντικές ταινίες  σε παγκόσμια πρώτη προβολή, ενώ οι έλληνες δημιουργοί βρήκαν το δικό τους χώρο για την παρουσίαση ποιοτικά αναβαθμισμένων «προϊόντων» στο πλαίσιο μιας όλο και πιο απαιτητικής αγοράς.

Οι κριτικές για το 
ecocinema 2002 καθώςκαι οι αναφορές στα διεθνή κινηματογραφικά περιοδικά ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές, όπως επίσης και η γνώμη των θεατών.

Πληροφορίες:

 
 
films director country
ecocinema.gr©2003