ECOCINEMA
2003
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
Στο ECOCINEMA 2003 θα υπάρχουν δύο κριτικές επιτροπές.
 
   ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
 

Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ - 10.000
Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ -  5.000

Α΄ΕΛΛΗΝΙΚΟ - 5.000ΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Kai Nordberg
Γεννήθηκε στο Ελσίνκι το 1968. Το 1989 πήγε στο Δυτικό Βερολίνο, όπου σπούδασε κινηματογράφο και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Freie.
Στο Βερολίνο άρχισε επίσης να εργάζεται ως ανταποκριτής και φωτογράφος για πολλές φινλανδικές εφημερίδες. Επίσης εργάστηκε στο φινλανδικό ραδιόφωνο. Σύντομα του γεννήθηκε η φιλοδοξία ν’ ασχοληθεί με τον κινηματογράφο κι άρχισε να σκηνοθετεί τις δικές του ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Το 1994 επέστρεψε στο Ελσίνκι, όπου μένει τώρα με τους δύο μικρούς του γιους. Από το 1999 έως το 2001 ήταν πρόεδρος της Φινλανδικής Ένωσης Ντοκιμαντέρ, η οποία είναι η επαγγελματική οργάνωση των Φινλανδών σκηνοθετών ντοκιμαντέρ.
Το Μάρτιο του 2003 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Φινλανδών σκηνοθετών κινηματογράφου. Το Νοέμβριο του 2001 εξελέγη μέλος του
EDN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ) και το Φεβρουάριο του 2002 έγινε αντιπρόεδρος του Filmkontakt Nord
.
 
Γιάννης Λεοντάρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Λογοτεχνίας) και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre. Έχει διδάξει σε σχολές κινηματογράφου. Επίσης έχει διδάξει λογοτεχνία στο γυμνάσιο. Από το 2000 διδάσκει ιστορία και θεωρία κινηματογράφου στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας στη Δράμα. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται ως σκηνοθέτης από το 1987. Η ταινία του Εγκώμιο βραδύτητας πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ 2002.
 
Michel Ferry
Ο Michel Ferry μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα στο Dun Laoghaire, στην Ιρλανδία. Ξεκίνησε να δουλεύει στον κινηματογράφο όταν ήταν δεκαπέντε χρονών. Ήταν μαθητευόμενος βοηθός στο κινηματογραφικό συνεργείο που γύριζε μια ταινία του Τζόζεφ Λόουζι. Μετά από μια σύντομη απόπειρα να γίνει ηθοποιός με τον Robert Hossein και τον Ερίκ Ρομέρ, πέρασε σε άλλους τομείς της κινηματογραφικής παραγωγής κι έγινε βοηθός σκηνοθέτη.
 Έχει συνεργαστεί με τον Λουί Μαλ, την Ανιέσκα Χόλαντ, τον Πατρίς Λεκόντ και τον Ρομάν Πολάνσκι. Γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλο μήκους με τίτλο
Hantises το 1996.
Σ
τη συνέχεια γύρισε ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τη γαλλική τηλεόραση και το 1998 πήγε στη Νέα Υόρκη για δύο εβδομάδες, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να φύγει από εκεί.
 
Gaetano Cappizi
Ιδρυτής και διευθυντής του Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου Cinemambiente στο Τορίνο της Ιταλίας, ο Gaetano Capizzi εργάζεται στον χώρο του κινηματογράφου ως κριτικός και διοργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ. Προώθησε τον «Ανεξάρτητο ιταλικό κινηματογράφο» οργανώνοντας κινηματογραφικά φεστιβάλ, γράφοντας δοκίμια, συντονίζοντας την έκδοση του βιβλίου Νησιά. Ο ανεξάρτητος ιταλικός κινηματογράφος και διευθύνοντας το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ιταλικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο.
Είναι ιδρυτικό μέλος του
AIACE-CIC (Ιταλικού Κέντρου Ταινιών Μικρού Μήκους), στα πλαίσια του οποίου οργάνωσε προβολές και τμήματα φεστιβάλ στην Ιταλία και το εξωτερικό.
Είναι ένας από τους δημιουργούς του
CD-ROM Ιταλικές ταινίες μικρού μήκους και της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του Jan Rofenkamp Πώς να πουλήσετε μια ταινία μικρού μήκους. Είναι ένας από τους συγγραφείς των βιβλίων Vittorio De Seta, ο χαμένος κόσμος και Joris Ivens, μια ιστορία ανέμου.
 
Γιάννης Ζήσης
Γ
εννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, την Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας και την Πάντειο. Εκπροσωπεί τον ΜΚΟ «Σόλωνα», δημοσιογραφικά, με τη σειρά Θέσεις-Αντιθέσεις που μεταδίδεται από το τηλεοπτικό κανάλι ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδας. Είναι μέλος της επταμελούς γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) και τακτικό μέλος Δ.Σ. (γ.γραμματέας) της Διαχειριστικής Επιτροπής Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα. Είναι διαμορφωτής-συντονιστής προτάσεων σε ΟΠΠΑΧ, Leader, Eumedis, «Βιώσιμη-Ανάπτυξη» κ.α. και σχεδιαστής οπτικοακουστικού υλικού (πχ βίντεο για το ΕΡΑΣΜΟΣ). Συμμετείχε στον κύκλο περιβαλλοντικών εκπομπών της ΝΕΤ Πλανήτης 2000. Είναι συγγραφέας βιβλίων κι έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων το Πολιτισμός & περιβάλλον, και τον οδηγό Πράσινο Επιχειρείν απευθυνόμενο στους Διαχειριστικούς Φορείς προστατευόμενων περιοχών. Ασχολείται με τη φωτογραφία, την ποίηση και τη ζωγραφική και έχει ένα αρχείο με περίπου 40.000 φωτογραφίες και slides. Εισοδηματικά ζει από την ενασχόληση με την γεωργία, ενώ λειτουργεί εθελοντικά στην περίθαλψη ζώων.
   
    ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
 

Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ       7.500
Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ       5.000

B΄ΕΛΛΗΝΙΚΟ    5.000€   ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Mohamed Hasham
Ξεκίνησε την καριέρα του ως γραφίστας και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων διευθύνοντας το δημιουργικό τμήμα ενός αραβικού τηλεοπτικού σταθμού.
Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τα οποία μεταδόθηκαν από τοπικά και αραβικά τηλεοπτικά κανάλια.
Το 1999 ίδρυσε το
DocuDays – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βηρυτού, το οποίο φέτος διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του.
Σήμερα διευθύνει τη δική του εταιρεία παραγωγής (
SOLO films), η οποία έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και διανομή εναλλακτικών ντοκιμαντέρ.
 
Marc van Fucht
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Τμήμα Κινηματογράφου του Ολλανδικού Ναυτικού. Σπούδασε σκηνοθεσία και μοντάζ στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Άμστερνταμ.
Από το 1992 έως το 1996 εργάστηκε ως βοηθός μοντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ
Bert Haanstra.
Από το 1996 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος μοντέρ και σκηνοθέτης. Η ταινία του Η ζωή σε πλημμυρίδα και άμπωτη απέσπασε το Β΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ
Ecocinema 2002.
 
Μιχαήλ Αρ. Καΐκης
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1947. Φοίτησε στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ζήτησε μετάταξη στον Δήμο Ροδίων, στην τότε νεοϊδρυθείσα ΔιεύθυνσηΠεριβάλλοντος που αργότερα, το 1996, έγινε Οργανισμός. Δραστηριοποιήθηκε στον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση ζητημάτων του περιβάλλοντος, όπως η διάθεση των απορριμμάτων, η διατήρηση της ποιότητας των θαλασσών, η ενίσχυση του λειτουργικού ρόλου του πρασίνου, πέραν και πλέον του διακοσμητικού, η ίδρυση κυνοκομείου για τα αδέσποτα κ.ά. Ενισχυτικά των παραπάνω δραστηριοτήτων συνέβαλε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών.
 
Πάνος Παπαδόπουλος
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε με την φωτογραφία και το φωτογραφικό ρεπορτάζ για τον ημερήσιο τύπο. Σπούδασε στην Γαλλία σκηνοθεσία και διεύθυνση ηθοποιών στο πανεπιστήμιο Paris 8. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα δημιουργεί την ομάδα Προσέγγιση και δουλεύει με την ιδιότητα του σκηνοθέτη παραγωγού
 Έχει κάνει την παραγωγή σε 45 ντοκιμαντέρ, από τα οποία σκηνοθέτησε τα 10. Είναι πρόεδρος της Βορειοελλαδικής Ένωσης Σκηνοθετών και αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας
Personal Cinema, η οποία έχει ως αντικείμενο την έρευνα και παραγωγή στον χώρο των New Media.
Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη.
 
Ιωάννα Ταχμιντζή
Ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολυετή θητεία στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Έχει διατελέσει υπεύθυνη των ιδιαιτέρων γραφείων των Επιτρόπων Χρήστου Παπουτσή και Άννας Διαμαντοπούλου και έχει χειριστεί μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και έχει συμμετάσχει σε πολλές πρωτοβουλίες, σχήματα, δραστηριότητες και δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και έργα της έχουν εκτεθεί σε αίθουσες διαφόρων πόλεων ανά τον κόσμο.  
   
   
ecocinema.gr©2003