ΡΟΔΟΣ  


 


Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 

Νήσος ΡόδοςΤο ECOCINEMA 2004 φιλοξενείται φέτος στο νησί της Ρόδου.
Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης της Ρόδου και στο διπλανό θερινό κινηματογράφο.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου κτλ. θα γίνουν στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο του Δημαρχείου, δίπλα ακριβώς από τις αίθουσες προβολών.

Όσοι έρθουν με δικά τους μέσα μπορούν να βρούν αεροπορικές πτήσεις κατ’ευθείαν από το εξωτερικό ή από το αεροδρόμιο της Αθήνας (55
min) ή από τη Θεσσαλονίκη (70min) και τη Κρήτη.
Το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά χρειάζεται 12 ώρες και καθημερινά υπάρχουν 1-2 δρομολόγια.

Πληροφορίες για τα αεροπορικά δρομολόγια μπορεί να βρει κανείς στην Ολυμπιακή

Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το τηλ. του Λιμεναρχείου Πειραιά είναι

Η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, σε πολύ κοντινή απόσταση από τις ακτές της Τουρκίας και είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Είναι διάσημος παγκοσμίως τόπος διακοπών, με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια (περίπου 9 μήνες το χρόνο) και πολυάριθμες ακτές. Εξαιρετική από άποψη ποιότητας είναι και η ακτή στην ίδια την πόλη της Ρόδου, αμέσως μετά το λιμάνι και στη ζώνη με τα περισσότερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία.
Η πόλη έχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και υποδομές, διαθέτει σύγχρονο νοσοκομείο και… καζίνο για όσους εξασκούν αυτό το σπορ.

Η Ρόδος είναι όμως γνωστή και για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά με εξέχον δείγμα αυτό της παλιάς μεσαιωνικής πόλης. Η αρχιτεκτονική των κτισμάτων και τα επιβλητικά συμπλέγματα πύργων και οχυρωμάτων συνθέτουν μια μοναδική οικιστική ενότητα, που διατηρείται και κατοικείται εδώ και 6 αιώνες.
Η πόλη που χτίστηκε τον 15ο αιώνα περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό τείχος 5 χλμ., το μεγάλο Παλάτι των Μαγίστρων, τα καταλύματα των Ιπποτών, εντυπωσιακά κτίρια και βίλες που σήμερα έχουν μετατραπεί σε μουσεία, εκκλησίες, μουσουλμανικά κτίρια και ναούς, λαϊκές κατοικίες, αγορά, όλα δεμένα με την ιστορία και τις ταυτότητες των πληθυσμών που την κατοίκησαν.

Ο επισκέπτης θα βρεί πολλά αρχαιολογικά μνημεία στο νησί που κατοικείται από την νεολιθική εποχή, αλλά τα ευρήματα αρχίζουν από την εποχή του Χαλκού (1550-1100π.Χ.) ενώ στην ύστερη αρχαιότητα η ακμή των πόλεων τοποθετείται στον 4ο με 5ο π.Χ. αιώνα. Εκτός της Ρόδου, ένας πολύ δημοφιλής προορισμός είναι και η πόλη της Λίνδου, με το επιβλητικό μεσαιωνικό της κάστρο (που χτίστηκε πάνω στην αρχαία Ακρόπολη) και τον νεώτερο παραδοσιακό οικισμό με τα λευκά του σπίτια, τις βοτσαλωτές αυλές, και τα αρχοντικά, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.


Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και εξαιτίας μιας συστηματικής προσπάθειας από την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία και παρά τον έντονο τουρισμό (έχει την μεγαλύτερη τουριστική πυκνότητα μετά την Κρήτη) το περιβάλλον της Ρόδου διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και οι ακτές της είναι από τις καθαρότερες της Μεσογείου.
Εξαίρεση αποτελούν τα πολυπληθή λαϊκά θέρετρα της ανατολικής ακτής, όπου τόσο οι υποδομές όσο και η γενικότερη εικόνα δείχνουν μια σαφή υποβάθμιση του τοπίου και εξαφάνιση της τοπικής ταυτότητας. 
Στα «περιβαλλοντικά» αξιοθέατα πρέπει να σημειώσουμε το περιαστικό πάρκο Ροδίνι, 3 χλμ. από την πόλη, και την περίφημη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, 25 χλμ. από την πόλη στην δυτική ακτή.
Τέλος, ο Ιούνιος, που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ, προσφέρεται, εκτός από κολύμπι στις πανέμορφες ακτές, και για γνωριμία με την πολύ πλούσια ενδοχώρα, την πολυποίκιλη φύση και τα πολυάριθμα χωριά.

 

 
films director country
ecocinema.gr©2023