3ο Διεθνές Φεστιβάλ ECOCINEMA
Σεπτέμβριος 2003
Ρόδος

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ  
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ   
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  
ΕΡΤ   
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ   
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ   
MEDIA DESK HELLAS   
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   
ΔΡΑΣΗΣ
  
 
 
Χορηγοί 2002
Χορηγοί 2003     
Χορηγοί 2004     

 

 

   ΧΟΡΗΓΟΙ 2003

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ecocinema οργανώνουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί "Κινηματογράφος & Περιβάλλον" και  ΔΙΠΕ.
 
Το ECOCINEMA 2003, στηρίζουν:
 

"Eυάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Πολιτισμού
Η διοργάνωση του Εcocinema, ενός κινηματογραφικού Φεστιβάλ που θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του το περιβάλλον, είναι μία δράση που αποδεικνύει ότι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στη χώρα μας είναι μία υπόθεση που ενδιαφέρει όχι μόνο την κοινότητα των ειδικών, αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή τέτοιων διοργανώσεων στη διαμόρφωση μίας νέας οικολογικής ευαισθησίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο μίας νέας δυναμικής που αναπτύσσεται διεθνώς για τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ο κινηματογράφος άλλωστε, ως η κατ΄ εξοχήν τέχνη της κοινωνίας της πληροφορίας και της ψηφιακής εποχής, μπορεί μέσα από το γόνιμο συνδυασμό της εικόνας και του ήχου, της αφήγησης, της αναπαράστασης αλλά και της παιδευτικής διάστασης της έβδομης τέχνης να θίξει και να αναδείξει με καίριο τρόπο τα ζητήματα αυτά.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει υπό την Αιγίδα του το Φεστιβάλ Ecocinema, όχι μόνο γιατί είναι αρμόδιο για θέματα κινηματογραφικής πολιτικής, αλλά, κυρίως, επειδή πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον είναι πεδία απολύτως συναφή και εξίσου σημαντικά.
Συγχαίρω τους συντελεστές της διοργάνωσης αυτής για το γεγονός ότι το Ecocinema, ένα φεστιβάλ υψηλής ποιότητος και υψηλής ευαισθησίας, συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα πλέον έγκυρα του είδους του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εύχομαι και φέτος κάθε επιτυχία. 


Nίκος Σηφουνάκης, Yπουργός Aιγαίου
Η οικολογία είναι μια επιστήμη που γεννήθηκε σχετικά πρόσφατα. Κι αυτό γιατί μόνο πρόσφατα ανέπτυξε ο άνθρωπος δυνάμεις τέτοιες που να μπορούν να επηρεάζουν με τρόπο αποφασιστικό -και συχνά καταστροφικό- το φυσικό του περιβάλλον.
Αποκοτιά, θα 'λεγε κανείς. Όμως έτσι όπως έμαθαν να ζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι μέσα σε τεχνητά αστικά περιβάλλοντα, αποξενωμένοι από τη φύση κι εμποτισμένοι με τη λογική του κέρδους, ήταν επόμενο κάποια στιγμή να χάσουν την αίσθηση του μέτρου και να οδηγηθούν σε ατραπούς που υποθηκεύουν το ίδιο το μέλλον της γης που τους γέννησε και τους θρέφει, το ίδιο το μέλλον τους.
Η κατανόηση των κινδύνων που ενέχει αυτή η συμπεριφορά, και η στροφή προς την αναζήτηση βιώσιμων μορφών ανάπτυξης αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση, αλλά και μια αναγκαιότητα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Για να αποδώσει, ωστόσο, καρπούς η δουλειά των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι απαραίτητο οι προβληματισμοί τους να γίνουν κτήμα των ίδιων των πολιτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema εκπληρώνει έναν τριπλό στόχο. Καταρχήν, καταφέρνει να κεντρίσει την ευαισθησία όλων μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Κατά δεύτερον, μας προκαλεί να ξαναζωντανέψουμε τη σχέση μας με τη φύση, καθώς μας ταξιδεύει στη μαγεία ενός κόσμου, ενός τοπίου που έχουμε σχεδόν λησμονήσει. Και, τέλος, δημιουργεί κίνητρα σε νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν με τομείς που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον.

Το Υπουργείο Αιγαίου στηρίζει με θέρμη την προσπάθεια αυτή. Ο Αιγαιακός χώρος, άλλωστε, χαρακτηρίζεται από ένα θαυμαστό αλλά και ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον που απειλείται από πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους, την αλόγιστη δόμηση, το μαζικό τουρισμό, τη ρύπανση των υδάτων. Εύχομαι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια να συνεχιστεί με επιτυχία όχι μόνο φέτος, αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, βοηθώντας να οικοδομηθεί ισχυρή οικολογική συνείδηση στη χώρα μας.

 

Διαγόρας Χρονόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Ο κινηματογράφος είναι μια μορφή τέχνης που έχει τη δυνατότητα, περισσότερο ίσως από όλες τις άλλες τέχνες, να εκφράζει άμεσα, εύληπτα και αποτελεσματικά τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να επισημαίνει κινδύνους και να προτείνει ενδεχόμενες λύσεις.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema, προκαλώντας και ενισχύοντας τη διασύνδεση του κινηματογράφου με τις σύγχρονες οικολογικές ανησυχίες, συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη ενός επωφελούς δημόσιου διάλογου γύρω από αυτά τα φλέγοντα ζητήματα.
Γι' αυτό οφείλουμε όλοι να το στηρίξουμε, αλλά και να ευχαριστήσουμε όσους είχαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα τέτοιο -μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου- φεστιβάλ, στην Ελλάδα.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αναγνωρίζοντας το ρόλο που καλείται να παίξει ο κινηματογράφος στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε σχέση με τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον, αποφάσισε να θεσμοθετήσει από φέτος την απονομή βραβείων στην καλύτερη μεγάλου μήκους και στην καλύτερη μικρού μήκους ταινία του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ.
Τα βραβεία αυτά είναι χρηματικά και δίνονται στους σκηνοθέτες ως κίνητρο για την παραγωγή νέων ταινιών οικολογικού-περιβαλλοντικού περιεχομένου. Πιστεύουμε ότι, μ' αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε και το ίδιο το Φεστιβάλ, που η ύπαρξή του αποτελεί από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη του κινηματογράφου οικολογικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα.

Το Ecocinema έχει διαγράψει ήδη μια σύντομη αλλά επιτυχημένη πορεία δύο χρόνων και πιστεύω ότι ο Πρόεδρός του κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντριά του κ. Λουκία Ρικάκη έχουν τη θέληση και την ικανότητα να του εξασφαλίσουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Άγγελος Στάγκος, Πρόεδρος Δ.Σ. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ Α.Ε.
Η ΕΡΤ Α.Ε. στηρίζει και φέτος ως αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου, ως ελάχιστη συμβολή στη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
Στην εποχή μας, όπου τα περιβαλλοντικά προβλήματα αναδεικνύονται σε μείζονος σημασίας ζητήματα, απασχολώντας, όχι μόνο τους ειδικούς, αλλά και τον απλό καθημερινό άνθρωπο, η στήριξη παρόμοιων πρωτοβουλιών, όταν μάλιστα συνδυάζονται με την τέχνη, καθίσταται στοιχειώδες καθήκον.
Θεωρώντας ότι ο κινηματογράφος μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο για την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην τέχνη και τον πολιτισμό και τις καθημερινές αγωνίες του ανθρώπου για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του, η ΕΡΤ χαιρετίζει και φέτος τον εδραιωμένο πλέον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου και εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία.

Γιάννης Μαχαιρίδης, Νομάρχης Δωδεκανήσου
Το σινεμά στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού...
Η ιδέα ακούστηκε συναρπαστική και προκλητική. Οι Ροδίτες και οι χιλιάδες επισκέπτες αυτής της πόλης -ένα πολύμορφο, πολυπολιτισμικό μωσαϊκό- να έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να μετατραπούν σε "πλατεία" και "θεωρείο".
Στο πανί να ξετυλίγονται καρέ-καρέ η φαντασία και η ανησυχία δεκάδων δημιουργών από όλον τον κόσμο. Που φτιάχνουν εικόνες και πλάθουν σενάρια για την προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων να γίνουν θέαμα, σκέφτηκαν οι διοργανωτές. Όχι για να "σπάσουν ταμεία", αλλά για να σπάσουν την ένοχη σιωπή και να καυτηριάσουν την ανοχή απέναντι σε ανθρώπινες ενέργειες που θέτουν σε δοκιμασία τις πολιτισμικές και οικολογικές ισορροπίες. Το σινεμά μπορεί, υποχρεούται να παράγει, να "ασκήσει" πολιτική. Να παρουσιάσει το πρόβλημα, να θέσει τον προβληματισμό, να καταθέσει προτάσεις, να ανοίξει το διάλογο. Να καλέσει τον πολίτη να συνδιαλαγεί, να αναζητήσει ευθύνες και -γιατί όχι- να αναλάβει αυτές που του αναλογούν. Η Ρόδος, η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, διψά και διεκδικεί να γίνει το επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Φιλοδοξεί να προσδώσει δύναμη και προοπτική στο Φεστιβάλ και να σηματοδοτήσει την ενηλικίωση του θεσμού.

Η πρόσκληση στη μεγάλη αυτή "παράσταση" δεν απευθύνεται μόνο στους "σινεφίλ", με την τρέχουσα έννοια του όρου. Η Ρόδος προσκαλεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema 2003 κάθε ευαίσθητο και υπεύθυνο πολίτη. Για να αναδειχθούν ο πολιτισμός και το περιβάλλον σε πρώτες προτεραιότητες. Κι ίσως πολύ σύντομα να πετύχουμε την αναπροσαρμογή των μελαγχολικών "δεικτών ευαισθησίας" πάνω στα δύο αυτά κεφάλαια, όπως ωμά παρατηρεί ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου απαντά στη συναρπαστική αυτή πρόκληση και συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης την υποστήριξη και συνδιοργάνωση του Ecocinema 2003.

Με την προσδοκία και την ελπίδα ο κινηματογράφος με άποψη να εκφράσει το μήνυμα της κινητοποίησης, της συμμετοχής και της ενάργειας, για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλο

Γιώργος Γιαννόπουλος, Δήμαρχος Ροδίων
Η Ρόδος έχει φέτος την τιμή να φιλοξενεί έναν σημαντικό -αν και σχετικά πρόσφατο- θεσμό διεθνούς εμβέλειας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema, που διοργανώνεται για τρίτη φορά στη χώρα μας.

Το Ecocinema, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, είναι ένα θεματικό φεστιβάλ ταινιών περιβαλλοντικού περιεχομένου, στο διαγωνιστικό τμήμα του οποίου συμμετέχουν ταινίες από 25 τουλάχιστον χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Λιθουανία και την Αργεντινή έως το Ιράν. Το πλήθος και η ποικιλία των συμμετοχών αποδεικνύει το όλο και αυξανόμενο και εύλογο ενδιαφέρον του σύγχρονου ανθρώπου για το περιβάλλον. Αυτό είναι εύλογο αφού η παγκοσμιοποίηση, η σύγχρονη "καραμέλα" δεν ξεκίνησε από την οικονομία, αλλά από τα μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα.
Η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ρύπανση των θαλασσών, η κατασπατάληση και υποβάθμιση των υδάτινων πόρων, η καταστροφή των δασών, η εξάντληση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, η εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών, δεν είναι προβλήματα τοπικά, αλλά παγκόσμια. Κάθε δέντρο που αφανίζεται από τα άλλοτε απέραντα δάση του Αμαζονίου, είναι μερικές ανάσες οξυγόνου λιγότερες για τον κάτοικο του Τόκιο.
Η χρήση μιας ποσότητας χλωροφθορανθράκων στην Καλιφόρνια, αφαιρεί κάτι από την στιβάδα του όζοντος πάνω από την Αλάσκα και τη Σιβηρία. Κάθε μεγάλη δασική πυρκαγιά στα ελληνικά βουνά, εκτός από την φυσική καταστροφή, προσθέτει μερικούς ακόμη τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ήδη βεβαρημένη παγκόσμια ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να αντιδράσει σ' όλα αυτά, παρά με την εφαρμογή του γνωστού πράσινου συνθήματος "σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά".

Το Ecocinema, μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος, προβάλλει ακριβώς το πρώτο σκέλος του συνθήματος , το "σκέψου συνολικά", όπως το αποτυπώνουν με την καλλιτεχνική ευαισθησία τους οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κινηματογράφο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το Ecocinema, δεν μπορεί να ανήκει σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο και ευχής έργο είναι να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, παντού όπου καταγράφονται προβλήματα και αφυπνίζονται συνειδήσεις.

Εκ μέρους όλων των πολιτών της Ρόδου, καλωσορίζω το Ecocinema στην πόλη και το νησί του ήλιου και εύχομαι κάθε επιτυχία στο φετινό φεστιβάλ και σ' όλα τα επόμενα.

 

Ιωάννα Χαριτάτου, Διευθύντρια MEDIA DESK HELLAS
Το Ecocinema, με την τρίτη συνεχή χρονιά παρουσίας του στα ελληνικά φεστιβαλικά πράγματα, σε νέο τόπο και με νέους συνεργάτες, είναι έτοιμο να περάσει στην ενηλικίωση.
Μία ενηλικίωση που ελπίζουμε να του δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει δημιουργικές δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ελληνικό γραφείο του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA (Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στηρίζει το οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας, αναγνωρίζοντάς του ότι αποτελεί αφενός ένα σταθερό σημείο αναφοράς για θεματικές ταινίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα από όλον τον κόσμο και αφετέρου ένα παράθυρο προβολής για την ευρωπαϊκή και την ελληνική παραγωγή.
 

Λυσιέν Σαμπασόν, Συντονιστής, Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης
Ο κινηματογράφος, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα, έχει καταπιαστεί συχνά με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Επιπλέον, χάρη στην ταχεία τεχνολογική εξέλιξη, έχει γίνει ένα από τα βασικά εργαλεία επικοινωνίας και, κατά κάποιον τρόπο, δημιουργίας τάσεων και επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας ότι οι σύγχρονες περιβαλλοντικές ανησυχίες βρήκαν σ' αυτόν έναν κατάλληλο δίαυλο επικοινωνίας κι έναν σύμμαχο. Αυτή ήταν η βασική επιτυχία των διοργανωτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2001, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΡΤ, και την υποστήριξη άλλων παραγόντων από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο.
Η πρωτοβουλία αυτή, όπως είναι φυσικό, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης (MAP), το οποίο, για πάνω από 25 χρόνια, έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στην προστασία του μεσογειακού χώρου από κάθε μορφή μόλυνσης, μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες 21 παράκτιων χωρών. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί, για άλλη μια φορά στο κατάλληλο μέρος: ένα νησί. Αυτή τη φορά στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, τη Ρόδο, ένα μέρος με πολλά τουριστικά θέλγητρα και μακρόχρονη ιστορία.
Ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας, της χώρας στην οποία έχει την έδρα του το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης και η οποία έχει παίξει σοβαρό ρόλο στις δραστηριότητές μας. Περιμένουμε πολλά θετικά αποτελέσματα από τις ποικίλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα πλαίσια του Φεστιβάλ, από τις προβολές στο διαγωνιστικό και το ενημερωτικό τμήμα, μέχρι τις συζητήσεις για θέματα τηλεόρασης και περιβάλλοντος.

Καθώς μοιραζόμαστε με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ τον κοινό σκοπό της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ολοένα εντεινόμενη ανησυχία για το περιβάλλον και την τεράστια σημασία της για την επιτυχία του στόχου της εναρμόνισης της ανάπτυξης με τη διατήρηση της βασικής πηγής ζωής, των φυσικών πόρων, το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης εύχεται κάθε επιτυχία στο Ecocinema και εκφράζει την προθυμία του να μετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποβλέπει στη διασφάλιση της λαμπρής κληρονομιάς του τόπου μας, της Μεσογείου, καθώς αυτό είναι το βασικό μας καθήκον απέναντι στις μέλλουσες γενιές.
 
 
 
films director country
ecocinema.gr©2002